Volebné urny v Česku sa otvorili v druhý deň prezidentských volieb

26.01.2013 Celý región

Praha 26. januára (TASR) - Volebné miestnosti v Českej republike sa dnes otvorili o 8.00 h v druhý deň prezidentských volieb. Voliči, ktorí to nestihli v piatok, môžu ešte dnes do 14.00 h spolurozhodovať o budúcej hlave štátu.

V druhom rozhodujúcom kole historicky prvej priamej voľby prezidenta krajiny si občania vyberajú nástupcu Václava Klausa medzi víťazom prvého kola, expremiérom Milošom Zemanom, a jeho súperom, súčasným ministrom zahraničných vecí ČR Karlom Schwarzenbergom.

Ministerstvo vnútra ČR vyčíslilo náklady na tohtoročné prezidentské voľby na 655 miliónov Kč (25,5 milióna eur). Podľa informácií ministerstva sa vytlačilo 21 miliónov volebných lístkov, na ktoré sa použilo 250 ton papiera pri nákladoch 25 miliónov Kč. Ďalších 109.000 Kč stála výroba voličských preukazov.

Schwarzenberg bude podľa servera iDnes.cz čakať na volebné výsledky v pražskej Lucerne, kým Zeman si vybral Top Hotel Praha. Ide o jedno z najväčších kongresových centier v Česku. Zeman si prenajal veľkú kongresovú sálu a vedľajšie salóniky a očakáva zhruba 400 hostí. Pozval napríklad herečku Jiřinu Bohdalovú či speváka Daniela Hůlku.

Schwarzenberg dnes podľa iDnes.cz v paláci Lucerna očakáva minimálne 700 hostí vrátane svojich stúpencov a všetkých dobrovoľníkov, ktorí sa na jeho kampani podieľali. Jeho manželka Therese bude mať vyhradenú reštauráciu Monarchie s bezbariérovým prístupom, pretože sa po úraze stále pohybuje len ťažko. Majitelia Lucerny, brat zosnulého bývalého prezidenta Ivan Havel a vdova po Václavovi Havlovi Dagmar, dlhodobo patria medzi Schwarzenbergových stúpencov, píše iDnes.cz
 

Vyberte región